Home Products News Contact Us
Home > Supports > Generator Sets

Solve your 9 doubts about diesel generator sets

Jul. 02, 2021

Regarding the basic knowledge of diesel generator sets, many users are not very clear. Starlight will provide the main answers to the frequent questions from customers. We hope that it will be helpful to users, and everyone is welcome to come and communicate.

 Diesel generator sets.jpg

1. What systems are included in the basic equipment of a diesel generator set?

Answer: Diesel generator sets mainly include six systems, namely: (1) oil lubrication system; (2) fuel system; (3) control and protection system; (4) cooling and heat dissipation system; (5) exhaust system; (6) ) Start the system.

 

2. What is the relationship between apparent power, active power, rated power, maximum power, and economic power of diesel generator sets?

Answer: (1)The unit of apparent power is KVA. Our country is used to express transformers and UPS (UPS is the abbreviation of English Uninterruptiable Power Supply, translated as uninterruptible power supply.) Its basic function is: when the mains power is interrupted, can it be The capacity of intermittent power supply.

(2)The active power is 0.8 times the apparent power, the unit is KW, and our country is used to power generation equipment and electrical equipment.

(3)The rated power of a diesel generator set refers to the power that can be operated continuously for 12 hours.

(4)The maximum power is 1.1 times the rated power, but only 1 hour is allowed within 12 hours.

(5)The economic power is 0.75 times the rated power, which is the output power that the diesel generator set can run for a long time without time limit. When running at this power, the fuel is the least and the failure rate is the lowest.

 

3. How to calculate the optimal power (economic power) of the generator set?

Answer: P best=3/4*P rated (that is, 0.75 times the rated power)

 

4. What is the power factor of the three-phase generator? Can a power compensator be added to improve the power factor?

Answer: The power factor is 0.8. No, because the charging and discharging of the capacitor will cause the fluctuation of the small power supply and the oscillation of the unit.


5. Why do I need to change the oil and oil filter after the new machine has been used for a period of time?

Answer: Because the new machine inevitably has impurities entering the oil pan during the running-in period, causing physical or chemical changes in the oil and the oil filter.

 

6. Why is the exhaust pipe inclined 5-10 degrees downward when installing a diesel generator set?

Answer: The main purpose is to prevent rainwater from entering the smoke exhaust pipe, causing major accidents.

 

7. Why is it required that the place where diesel generator sets are used must have smooth air?

Answer: The output of the diesel engine is directly affected by the amount of air sucked in and the air quality, and the generator must have sufficient air for cooling. Therefore, the use site must have smooth air.

 

8. How to identify fake, inferior and counterfeit domestic diesel engines?

Answer: First check whether there is a factory certificate and a product certificate. These are the "identity certificates" for the diesel engine to leave the factory and are required. Check the three major numbers on the certificate

(1) Nameplate number;

(2) The machine body number (the physical object is generally on the plane machined by the flywheel end, and the font is convex);

(3) The nameplate number of the oil pump. Check these three numbers with the actual numbers on the diesel engine, and they must be accurate. If any doubts are found, these three numbers can be reported to the manufacturer for verification.

 

9. Why is it not allowed for diesel generator sets to run for a long time when the power is less than 50% of the rated power.

Answer: Because if it is operated under 50% of the rated power, the oil consumption of the diesel generator set will increase, the diesel engine will be prone to carbon formation, the failure rate will be increased, and the overhaul period will be shortened.

 

Starlight Power was founded in 1974 and is one of the earliest manufacturers of generators and diesel generator sets in China. If you want get more information, welcome send email to sales@dieselgeneratortech.com we will pay highly attention on your question.


Contact Us
  • Adds: No.2 Xingguang Road, Guxi Industrial Park, Taixing, Jiangsu, China.
  • Tel: +86 771 5805 269
  • FAX: +86 771 5805 259
  • Cellphone: +86 134 8102 4441
                    +86 138 7819 8542
  • E-mail: sales@dieselgeneratortech.com
Follow Us

Copyright © Jiangsu Starlight Electricity Equipments Co., Ltd.All Rights Reserved | Sitemap

Contact Us